Musa Y. Atar

Perakende Geliştirme Uzmanı

Retail Development Specialist

Teknoloji Tutkunu

Tech Lover

Musa Y. Atar

Perakende Geliştirme Uzmanı

Retail Development Specialist

Teknoloji Tutkunu

Tech Lover

Yazılar

Xiaomi Mi Robot Mop 2 Ultra İncelemesi

Kasım 13, 2023 Akıllı Yaşam

Xiaomi muhtemelen daha çok akıllı telefon yelpazesiyle tanınıyor. Ancak aynı zamanda TV projektörlerinden akıllı aydınlatmaya, elektrikli scooterlardan robot elektrikli süpürgelere kadar çok çeşitli tüketici elektroniği alanlarında da öncü olan bir marka. Şu anda robot süpürgeler muhtemelen standart veya çubuk elektrikli süpürgelerin yerini alacak kadar iyi değil. Ancak normalde ev işi yapmadığınız hafta boyunca evinizi temiz tutmak için bunlar vazgeçilmezdir. Temizleme performansı yeni modellerle her geçen gün artıyor. Bu yazıda evimde de bir süredir kullandığım Xiaomi’nin Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra’yı inceleyeceğiz.

Robotun tasarımı oldukça hoşuma gitti. Oldukça hafif ancak yeterince sağlam hissettiriyor. Sade siyah bir dış cepheye, parlak turuncu bir periskop ve delikli bir ön tampona sahip. Olumsuz bulduğum bir yer varmı diye soracak olursak robotun üst kısmı parlak olduğundan maalesef toz ve parmak izleri kolayca görünecektir.

Çekim gücü 4000pA olan Mop 2 Ultra 400ml kuru toz haznesine sahip. Süpürge hem paspaslama hem de süpürme özelliğine sahip. Herhangi bir paspaslama yapmayı planlıyorsanız, robotun arkasına kayan paspaslama ünitesini de kurmanız gerekiyor. Oldukça ince olan bu ünite gerektiğinde her kullanımdan sonra yıkayabileceğiniz, çıkarılabilir bir paspas bezine sahip.

Robotun altındaki fırça tarzı rulo sayesinde uzun saçların kolayca yakalandığını göreceksiniz. Evinizde halı ve sert zemin karışımı varsa halılarınızın paspas başlığından ıslanmaması için süpürme ve silme işlemlerini muhtemelen ayrı ayrı yapmalısınız. Ancak paspas başlığının yaydığı su miktarının düşük, bu nedenle robotunun temizliği sırasında halının yalnızca küçük bir alanını geçmesi gerekiyorsa endişelenmeye gerek yok. Alternatif olarak halı kaplı alanlarınız için harita üzerinde girilmeyen bölgeler oluşturabilirsiniz.

Vacuum Mop 2 Ultra evinizin düzenini haritalamak için LDS lazer navigasyonunu kullanır. Üzerindeki periskop çevredeki yüzeylerdeki yansımaları tespit etmek için lazer ışını gönderiyor ve sensörleriyle bu haritayı Xiaomi Home akıllı telefon uygulamasında oluşturuyor. Ayrıca mevcut haritanın haricinde yerde unuttuğunuz terliğinize veya çocuğunuzun bırakacağı oyuncağa çarpmamak için önündeki 3D tarayıcı kamera da süpürgeye ekstra bir yol gösteren göz oluyor. Uygulama ayrıca ses kontrolü için Google Asistan ve Amazon Alexa’ya da bağlanabiliyorsunuz.

İlk harita oluşturma işlemini ister hızlı haritalama ister de detaylı haritalandırma olarak yapabiliyorsunuz. Burada tavsiyem ilk başta 5-10 dakika sürecek hızlı haritalamayı yapmanız. Çünkü robot bu gezintisinde odalar ve kapıları anlayarak oda oda bölecek. Bundan sonra robot her odaya temizliğe gittiğinde haritadaki güncellemeyi daha detaylı yapacaktır. İlk haritanız tamamlandıktan sonra odaları düzenleyebilirsiniz; alanları birleştirebilir veya bölebilir, odaları adlandırabilir ve botun izinsiz girmeyeceği girilmez bölgeler oluşturabilirsiniz. Diyelim ki yanlış anlaşılıp bölünen odalar veya alanlar olduğunda da Alan Düzenleyici kısmından rahatlıkla kesme, ekleme, silme işlemleri yapabilirsiniz.

Mi Home uygulaması, birçok farklı akıllı cihazı kontrol edebilen gelişmiş bir uygulama. Ana ekranda robotunuzu seçerek onun hangi odayı hangi güçte süpüreceğini seçebilirsiniz. ‘Özel mod’ kısmında ise bu seviyeleri her oda için ayrı ayrı değiştirebilirsiniz. ‘Özel mod’ sayesinde oturma odası ve mutfağı 2 kez, çocuk odasını 1 kez süpür şeklinde hazır iş komutları da belirleyebilirsiniz

Yatakların veya kanepelerin altını temizlemesini istiyorsanız, satın almadan önce robotun 9,8cm yüksekliğe sahip olduğunu hatırlamakta fayda var. Mesela ben bunun için altına giremeyeceğini düşündüğüm yatak takımının ayaklarını çok uygun fiyata 15cmlik ayaklarla değiştirerek kesintisiz temizlik sağladım.

Robot süpürgeyi tek başına satın alabilir ve daha sonra ihtiyacınız olduğuna karar verirseniz otomatik boşaltma istasyonunu ayrı olarak satın alabilirsiniz. Burada robottan istasyonun daha büyük haznesine aktarılan çöpler sık sık süpürgeyi boşaltmak yerine size kolaylık sağlıyor.

Gelelim sonuç kısmına. Fiyat açısından Mi Robot Vacuum Mop 2 Ultra’yı yenmek zor. Fiyatına göre bulunduğu segmentte fiyat/performans bir süpürge diyebilirim. Aslında bir robot süpürge alıp ondan memnun olmak tamamen kullanıcının bakış açısında bitiyor. Bir robot süpürgeden evinizi eksiksiz tertemiz yapan bir performans beklemek haksızlık olur. Ama çalışan biriyseniz ve evin basit temizliklerine vakit ayırmakta zorlanıyorsanız bu size büyük bir yardımcı olacaktır.

1 Yorum
  • Fatma 11:15 am Ocak 5, 2024 Yanıtla

    Mop 2 Ultra ile Mop 2 Pro arasında kalmıştım. Bu yazıyı okuduktan sanırım sonra Ultra modelini seçeceğim. Teşekkürler

Yorum Yaz