Musa Y. Atar

Perakende Geliştirme Uzmanı

Retail Development Specialist

Teknoloji Tutkunu

Tech Lover

Musa Y. Atar

Perakende Geliştirme Uzmanı

Retail Development Specialist

Teknoloji Tutkunu

Tech Lover

Yazılar

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Compact

Kasım 10, 2023 Akıllı Yaşam

Günümüz dünya şartlarında hava kirliliği en büyük gündem maddelerinden birisidir. Özellikle şehir merkezlerinde bulunan egzoz dumanı ve toz bulutları hava kalitemizi düşüren en büyük etkenlerden bazılarıdır. Bazı durumlarda pencere ve kapıları tamamen kapatıp evin içine kapanmak bile gerekebiliyor. Sadece hava kirliliği olarak düşünmemek lazım. Sigara içilen ofis ortamı veya evcil hayvanların bulunduğu evler de hava kalitesi bakımından düşük bir ortamdır. Ama bu durumunuzu biraz daha temizleyecek bir arkadaşınız da yok değil; hava temizliyiciyeleri. Bu inceleme yazısında benim de bir süredir test ettiğim Xiaomi Smart Air Purifier 4 Compact modeli hakkında konuşacağız. Eminim bu ürünü yada bir hava temizleme cihazını daha önce görmüşsünüzdür. İhtiyacınız olan yere taşıması kolay, kompakt ve sade bir hava temizleyicisidir. Peki onu farklı kılan ne?

Xiaomi, daha dar alanlar için tasarlanan bu “Compact” serisinin dışında bir çok hava temizleme ürünleri yelpazesine sahiptir. Bu ürün silindirik, tamamen mat beyaz, 35.5cm yükseklik, 22cm genişliğe sahip olup ağırlığı da 2.2kilogramdır. Silindirik filtresi alışılmış bir HEPA filtre değildir. HEPA tasarımlarında kullanılan geleneksel cam elyafı yerine “elektrostatik teknolojiye sahip eritilerek üflenmiş PP elyaflardan” yapılan özel bir filtredir.

Benim gibi siz de muhtemelen daha çok HEPA hava filtrelerine aşinasınız. Bu durum da Xiaomi’nin neden farklı bir tasarıma gittiğini merak etmemize neden oluyor. Xiaomi, bu filtrenin HEPA’dan daha iyi çalıştığını söylüyor. Xiaomi’nin belirtilen özellikleri, benzer güce sahip HEPA tabanlı temizleyicilerinkilerle kabaca aynı. Spesifik olarak, bu üründe partiküller için saatte 230 m³ CADR (temiz hava dağıtım hızı) vaat ediyor ve maksimum 48 metrekare kapsama alanına sahip. Cihazın küçük boyutu göz önüne alındığında bu etkileyici bir CADR’dir.

Çalışma prensibi olarak cihaz çok basittir; hava tabandan çekilir ve üst kısımdan yukarı doğru yayılır. Üst panelin ortasına monte edilmiş kontrol paneli, güç, ışık ayarlama, otomatik mod, uyku modu ve manuel modlar arasında geçiş yapmanızı sağlayan düğmelere sahiptir. Manuel modun gücünü cihazın kendisinde değiştiremezsiniz; bunun için fan hızını istediğiniz gibi ayarlamanıza olanak tanıyan bir ayarların bulunduğu Mi Home mobil uygulamasını kullanmanız gerekir. Donanımın üzerindeki düğme, uygulama içinde seçtiğiniz en son hızı seçer.

Hava kalitesi göstergesi yeşilden (en iyi, 35 ppm’den az) kırmızıya (en kötü, 150 ppm’den fazla) kadar dört adet PM2.5 konsantrasyon seviyesinden birini görüntüleyebilen renk kodlu bildirimlere sahiptir. Filtrelerin ömrü 6 ila 12 ay dayanacak şekilde derecelendiriliyor.

Purifier 4 Compact temizleme cihazını ev ağınıza bağlamak çok kolaydır. Mi Home uygulaması, cihazı Bluetooth aracılığıyla otomatik olarak keşfeder ve ardından hızlı bir şekilde 2,4 GHz Wi-Fi ağınıza bağlar. Yukarıda belirtildiği gibi, uygulama daha ayrıntılı manuel kontrollerin yanı sıra çocuk kilidi, basit bir planlama işlevi ve gerektiğinde çoklu cihaz otomasyonlarını ayarlamanıza olanak tanıyan biraz daha karmaşık bir “Akıllı Sahneler” özelliği de dahil olmak üzere bir dizi ek seçenek sunar. Burayı örnekleyecek olursak Xiaomi termometremin olduğu çocuk odasında belirlediğim nem veya derece seviyesine geldiğinde çalışmasını programlayabilirsiniz.

Bu “nesnelerin interneti” benzeri sistem, ekipmanı istediğiniz gibi birbirine bağlamanıza olanak tanır. Örneğin, “hava temizleme cihazı çalışırken ışığı aç” veya “pencere açıkken hava temizleme cihazını kapat” gibi fonksiyonlar oluşturabilirsiniz. İlginç bir şekilde, uygulamada geri sayım sayacı veya belirli süre çalışma özelliği bulunmuyor. Bununla birlikte, cihazı Alexa veya Google Home’a bağlayarak da sesli kontrol ile ayarlama olanağı sağlayabilirsiniz.

Tam hızda, Xiaomi hava temizleme cihazı yüksek ses çıkarıyor ancak hiç de sağır edici değil. Dilerseniz tam güç yerine daha az güçte çalıştırarak bu sesi ayarlayabilirsiniz. Odanızın anlık kirlilik seviyesine göre çalışabilen otomatik moduyla da tüm ayarları makinenize bırakabilirsiniz. Uyku moduyla da neredeyse sıfır ses seviyesinde gece temiz bir havada rahatça uykunuzu alabilirsiniz. Daha da iyisi, bu yazıyı yazdığımda 2.799 TL satış fiyatıyla, bu akıllı özelliklere sahip olanlar arasında piyasadaki en uygun fiyatlı arıtma cihazlarından biridir. Tescilli filtresinin gerçek bir HEPA filtresine göre ne kadar etkili olduğu konusunda yorum yapamam ama test ettiğim kadarıyla en azından etkili görünüyor. “HEPA’dan daha iyi” olma iddiaları her zaman biraz şüpheli olsa da, bu cihazın en azından iyi çalışmadığına inanmam için hiçbir nedenim yok.

1 Yorum
  • Faruk 2:20 pm Şubat 21, 2024 Yanıtla

    Ofisimizde kullanmaya başladık bu ürünü. Hava kalitesi baya değişiyor

Yorum Yaz